Co roku w Zespole Szkół Samorządowych w Ciepłowodach jest organizowanych wiele akcji prozdrowotnych wynikających z realizacji założeń programu „Szkoła Promująca Zdrowie”.
W tym roku szkolnym postanowiliśmy przeprowadzić akcję „Marzec – Miesiącem Zdrowej Żywności” i wziąć udział w konkursie dla gimnazjum pt. „Żyj smacznie i zdrowo”, promowanym przez Winiary. W całym Zespole uczniowie przygotowywali potrawy ze zdrowej żywności. Aby wzbogacić jadłospis dzieci i młodzieży, każda klasa miała za zadanie przygotować rozmaite. potrawy. W poszczególnych tygodniach miesiąca został wyznaczony inny produkt do realizacji zgodnie z piramidą zdrowego żywienia (owoce, warzywa, nabiał, produkty zbożowe). Przygotowane potrawy były prezentowane komisji oceniającej, nauczycielom, pracownikom szkoły i dzieciom pod względem wartości odżywczych. Uczniowie zachęcali dzieci przedszkolne i szkolne do spożywania potraw. W pierwszym tygodniu marca gimnazjaliści z klasy I przygotowywali potrawy z owoców. W szkolnej stołówce, pod pilnym okiem rodziców i wychowawcy, uczyli się przygotowywania sałatek owocowych, koktajli, szaszłyków owocowych oraz innych wspaniałości. Swoje dzieła wystawili na udekorowanym stoliku i podczas przerwy międzylekcyjnej zachęcali kolegów i koleżanki z innych klas szkoły podstawowej, gimnazjum, a nawet przedszkolaków oraz nauczycieli do konsumpcji.
Było wiele radości. Wystarczyło parę chwil, a stół świecił pustkami. Podsumowaniem działań było spotkanie z dietetykiem, podczas którego uczniowie kształtowali nawyki zdrowego odżywiania w życiu codziennym, uczyli się, czym można zastąpić chipsy, jakie przekąski są zdrowe i rozwiązywali quiz. Dowiedzieli się również jak jeść, aby być szczupłym i zdrowym. Jak przystało na szkołę posiadającą Krajowy Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie, priorytetem naszych działań jest dbałość o zdrowie i bezpieczeństwo naszych uczniów.
Ewa Bębenek
pedagog Zesołu Szkół Samorządowych w Ciepłowodach