W minioną sobotę odbyły się pierwsze warsztaty zdrowego żywienia dla dzieci, młodzieży i dorosłych „Aktywni i zdrowi – upowszechnianie zdrowego stylu życia”, które prowadziła Pani Emilia Bogusz.
W czasie warsztatów dzieci wraz z babciami i rodzicami przygotowywały zdrowe i pyszne posiłki. Uczyły się pod czujnym okiem najbliższych obierać, kroić, rozdrabniać, mieszać i przyprawiać do smaku. W czasie zajęć piekliśmy nadziewane jabłka, tworzyliśmy twarożki o różnych smakach faszerując nimi uwielbiane przez dzieci naleśniki, przygotowaliśmy sałatki z owoców i warzyw. Młodsze dzieci robiły jogurty w różnych smakach, natomiast starsze koktajle owocowe – najbardziej smakował nam koktajl o smaku gruszka-pomarańcza z pestkami granatu. Cztery godziny sobotnich zajęć minęły w bardzo miłej i radosnej atmosferze. W ramach prowadzonych warsztatów zdrowego żywienia dla dzieci, młodzieży i dorosłych, zapewnione zostały artykuły spożywcze niezbędne do przeprowadzenia zajęć. Zakupiono naczynia i sprzęt kuchenny, sztućce oraz urządzenia AGD (lodówkę, mikrofalówkę, piekarnik – opiekacz, sokowirówkę, blender, kuchenkę elektryczną).
Warsztaty kulinarne odbyły się w Fundacji Oświatowej SALAMANDRA, dofinansowane zostały w ramach projektu ,,Aktywni i zdrowi- upowszechnianie zdrowego stylu życia” współfinansowanego przez Lokalną Grupę Działania QWSI. Na kolejne warsztaty zapraszamy dzieci, młodzież i dorosłych 3 i 10 marca 2018 r. – grupa młodsza – na godz. 15:00, grupa starsza – na godz. 17:00.
Foto: Emilia Bogusz