Targi Zdrowej Żywności w Lutomierzu mają magnetyczną siłę przyciągania. W ubiegłą niedzielę, do tej małej i uroczo położonej miejscowości zjechały się dziesiątki (albo i więcej) osób. Wspólnym celem dla wszystkich była możliwość zaopatrzenia się w najprawdziwszą ekologiczną żywność, okazja do zjedzenia lokalnych smakołyków i spędzenia wolnego czasu w sielskiej atmosferze wsi, czemu szczególnie sprzyjała niemal wiosenna pogoda.
Działająca w Lutomierzu serowarnia to firma rodzinna Pani Stanisławy Pasternak i jej córki Pani Malwiny. Jak już rok temu relacjonowaliśmy w naszym portalu, pozyskuje mleko krowie najwyższej jakości od sprawdzonych, lokalnych producentów. Wytwarza się tu sery, w skład których wchodzą wyłącznie naturalne produkty: niepasteryzowane i pasteryzowane mleko krowie oraz mleko kozie, podpuszczka mikrobiologiczna, sól niejodowana, zioła. Specjalizuje się w produkcji sera podpuszczkowego młodego, niedojrzewającego. Od pewnego czasu Lutomierz, dzięki pomysłowości i energii Pani Stanisławy i Pani Malwiny oraz całej familii Pasternak, staje się lokalnym centrum dobrej i pysznej żywności. Wiedzą o tym stali bywalcy lutomierskiej serowarni i dowiadują się nowi smakosze, dla których liczą się zarówno kolor, smak i aromat, ale i pewność, iż cykl wytwarzania żywności oferowanej w Lutomierzu oparty jest o naturalne metody hodowli zwierząt czy roślin oraz o bezpieczne procedury przetwarzania oferowanych produktów.
Z ilości pojazdów, a jeszcze bardziej z różnych tablic rejestracyjnych, a przede wszystkim z rosnącej z minuty na minutę liczby przybywających na lutową edycję Targów Zdrowej Żywności, można wnioskować, że tegoroczny cykl spotkań w Lutomierzu będzie bardzo udany. Wszystkie stoiska były oblegane przez klientów, a w zaaranżowanej pod gołym niebem przestrzeni można było skonsumować rozmaite pyszności na ciepło i zimno oraz popić je kawą, herbatą lub lokalnym piwem. Na targi przyjechało wielu znających się koneserów ekologicznej żywności i całe rodziny. To sprawiało, że atmosfera sprzyjała kontaktom towarzyskim zasięganiu porad dotyczących na przykład przepisów na niecodzienne dania i zwyczajnym pogawędkom. Niektórzy już umawiali się na kolejne spotkanie w Lutomierzu, które jest zaplanowane na niedzielę 17 marca 2019 r. w godz. 12:00 – 16:00. Do smacznego i zdrowego zobaczenia!