W miniony wtorek w Międzygórzu odbyło się szkolenie połączone z warsztatami, analizą potencjału i możliwością kreacji oferty produktów turystyki kulinarnej podmiotów działających na terenie Fundacji Kłodzka Wstęga Sudetów – Lokalna Grupa Działania i Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Qwsi”.
W gościnnym pensjonacie „Alpejski Dwór” uczestnicy spotkania zastanawiali się jak wspólnie zbudować ofertę turystyki kulinarnej. Zapoznali się z zagadnieniami turystyki kulinarnej, dowiedzieli się kim jest turysta kulinarny. Prowadzący szkolenie Hubert Gonera i Grzegorz Niklas opowiedzieli o produktach turystyki kulinarnej w Polsce i podali przepis na produkt turystyki kulinarnej. Uczestnicy wzięli również udział w ćwiczeniach warsztatowych pozwalających przybliżyć zagadnienie tworzenia oferty turystyki kulinarnej od podstaw na terenie Fundacji Kłodzka Wstęga Sudetów – Lokalna Grupa Działania i Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Qwsi”.
Przedstawicielami Lokalnej Grupy Działania „Qwsi” obecni byli uczestnicy projektu współpracy „Dolnośląskie Smaki”: Katarzyna i Krzysztof Ciciała ze Sławęcina, Gospodarstwo Pasieczne Robert Stachnik z Biernacic, Gospodarstwo Ekologiczne Eweliny Chorążyczewskiej z Doboszowic oraz Angela i Jacek Herberger – smażalnia przy Przystani Wodnej Ski Raft w Bardzie oraz Karczma Biesiadny Dwór z Ciepłowód.
Udostępnione przez: LGD QWSI”