Jaka jest współczesna kuchnia? Nowoczesna i egzotyczna, czy może tradycyjna i swojska? A może sztuka kulinarna polega właśnie na eksperymentach i łączeniu różnych smaków?
Mogli nas o tym przekonać uczniowie klas gastronomicznych z regionu wałbrzyskiego, którzy wzięli udział w I Regionalnym Konkursie Kulinarnym „Qmam kaszę”, zorganizowanym przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Ziębicach. Konkurs, którego koordynatorkami były panie: Ewelina Dreszer, Ewelina Świdzińska oraz Halina Czyż, odbył się 9 stycznia 2018 r. i miał na celu kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o regionalnej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych.
Do kulinarnych potyczek zgłosiły się szkoły gastronomiczne z regionu wałbrzyskiego:
- Zespół Szkół nr 7 im. Edukacji Narodowej w Wałbrzychu – skład zespołu: Nikola Nahorecka i Patryk Sułek, opiekunowie: Katarzyna Kubiak, Rajmund Królik.
- Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Batalionów Chłopskich w Bożkowie –
skład zespołu: Angelika Woźniak i Laura Bełch, opiekun: Katarzyna Korus-Szydło. - Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Ząbkowicach Śląskich –
- skład zespołu: Klaudia Majerczyk, Piotr Franczak, opiekunowie: Anna Pintal, Ewa Ancerowicz.
- Regionalna Szkoła Turystyczna im. Jana Pawła II w Polanicy Zdroju – skład zespołu: Jakub Papierowski, Mateo Waliś, opiekun: Agnieszka Ciuła.
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Hipolita Cegielskiego – skład zespołu: Kamila Cios, Kamila Świdzińska, opiekun: Ewelina Dreszer.
Zadanie konkursowe polegało na samodzielnym wykonaniu przez zespół dwóch potraw: dania zasadniczego i deseru, z wykorzystaniem składnika stanowiącego temat przewodni konkursu – kaszy jaglanej. Jurorami, którzy czuwali nad przebiegiem konkursu „Qmam kaszę” oraz oceniali potrawy byli: Krystyna Okoniewska, Magdalena Ozimek, Waldemar Załuski, Zofia Czajkowska oraz Józefa Warechowicz.
W opinii jury najlepiej wypadł zespół pod opieką pani Agnieszki Ciuły z RST z Polanicy: Jakub Papierowski i Mateo Waliś. Uczniowie przygotowali: pierś z kurczaka w towarzystwie kaszy jaglanej z pesto bazyliowym pod chutney’em, a na deser ciasteczka jaglane przy czekoladowej chmurce. Drugie miejsce zdobyła drużyna pani Eweliny Dreszer.
Zespół ZSP Ziębice w składzie: Kamila Cios i Kamila Świdzińska jako danie główne przygotował placuszki jaglane na topinamburowym purée ze strusiem i sosem malinowym, a na deser ciasteczko z kremem jaglanym pod słodkim obłokiem.
I Regionalny Konkurs Kulinarny okazał się wyjątkowym wydarzeniem, wszyscy uczestnicy prezentowali bardzo wysoli poziom, a przygotowane przez nich potrawy zaskoczyły i oryginalnością smaków, i estetyką podania. Nad częścią multimedialną konkursu czuwał pan Grzegorz Noculak, zaś gościem imprezy był pan dr Mariusz Szpilarewicz – wicestarosta Powiatu Ząbkowickiego.
Ewelina Derszer – opiekun konkursu