Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Hipolita Cegielskiego w Ziębicach bierze udział w konkursie na najlepszy projekt społeczny pod patronatem sieci sklepów Tesco.
Projekt „Zdrowe odżywianie – medycyną jutra”, znalazła się w gronie wysoko ocenionych wniosków i zyskała uznanie ekspertów oraz Komisji Grantowej. Dzięki temu przeszła do kolejnego etapu głosowania, które rozpoczęło się w sklepach Tesco 8 marca. Na projekt można głosować w następujących sklepach:
- Strzelin – Mickiewicza 1,
- Ziębice – Wałowa 20,
- Nowa Ruda – Wojska Polskiego 2.
Głosowanie na najlepsze lokalne projekty odbywa się w dniach 8.03- 4.04.2017 r. W tych dniach klienci Tesco za każde dokonane zakupy otrzymują żeton uprawniający do głosowania. W każdym sklepie znajdują się specjalne urny do głosowania na trzy lokalne projekty. Klienci, wrzucając żeton do odpowiedniej przegrody, decydują o tym, kto otrzyma grant w danym regionie. Grant otrzymają te organizacje, które uzyskają największą liczbę głosów w każdym z mikroregionów.
Zadanie, które zamierzamy zrealizować będzie miało formę serii wykładów i warsztatów żywieniowych. Celem zajęć będzie pogłębianie wiedzy na temat ochrony i promocji zdrowia wśród dzieci, młodzieży oraz seniorów. Wykłady będą szansą zrozumienia, jak ważne jest to co spożywamy, natomiast dla uczniów szkół oraz wychowanków przedszkoli zorganizowane warsztaty kulinarne będą praktyczną lekcją zdrowego odżywiania. Naszym działaniom będzie towarzyszyła idea „Jedz, aby żyć, a nie żyj aby jeść”. Podczas spotkań z młodzieżą i dziećmi będą przygotowywane zdrowe przekąski oraz koktajle. Szkolenia i warsztaty w jasny sposób wyjaśnią wszystkim dlaczego tak ważna jest zmiana nawyków żywieniowych, a przede wszystkim w prosty sposób pokażą jak można samodzielnie przygotować zdrowe posiłki.
Projekt „Zdrowe odżywianie – medycyną jutra”, jest szansą na poprawę nawyków żywieniowych wśród dzieci, młodzieży oraz seniorów. Uczestnicy projektu zostaną zapoznani z innowacjami dotyczącymi zasad prawidłowego żywienia, pogłębią wiedzę w zakresie znaczenia zbilansowanej diety dla organizmu człowieka, zdobędą nową wiedzę i umiejętności korzystania z informacji na opakowaniach produktów spożywczych.
Będziemy wdzięczni za każdy oddany głos.
Autorzy projektu