Technikum usług gastronomicznych w Zespole Szkól Ponadgimnazjalnych w Ziębicach jest z pewnością klasą rozpoznawalną i kojarzoną z dobrą marką. Uczniowie często mają możliwość prezentowania swoich umiejętności w zakresie cateringu na imprezach powiatowych i gminnych. Tym razem młodzież wystąpiła w zupełnie nowej roli – edukatorów zdrowego żywienia.
6 listopada 2015 r. uczennice klasy I i III technikum wraz z nauczycielką przedmiotów gastronomicznych – panią Katarzyną Cholewą spotkali się z uczniami Zespołu Szkół Samorządowych w Henrykowie. Zostało ono zorganizowane w ramach ogólnopolskiej akcji „Śniadanie daje moc”.
Podczas warsztatów dla dzieci i młodzieży przeprowadzona została prelekcja oraz dyskusja na temat 12 zasad zdrowego żywienia. Uczniowie klas I-III szkoły podstawowej, korzystając z fachowej pomocy i porad uczennic ZSP, przyrządzali pyszne kolorowe tartinki oraz szaszłyki owocowe. Młodzież gimnazjalna natomiast, dzięki szybkiemu kursowi carvingu, nauczyła się wykonywania prostych ozdób z warzyw i owoców.
Łącznie w programie wzięło około 280 uczniów. Efektem współpracy między szkołami były nie tylko sporządzone w tym dniu smakołyki, ale także wzrost wiedzy młodych ludzi na temat zdrowego żywienia, a to z pewnością zaprocentuje w przyszłości.
Redakcja ZSP Ziębice - odwiedź nas na: facebook.com/zspziebice