Całe trio jest ze sobą bardzo zgrane, dzięki czemu panie potrafią wyczarować najbardziej wyszukane potrawy zaspokajając bardzo wymagające podniebienia swoich podopiecznych.
W żłobku gminnym w Pszennie sercem kuchni zarządza Marta Dudzic. Ma wieloletnie doświadczenie, a pomagają jej Marzena Doroch i Nadiya Morhun. Warto dodać, że panie pracując na co dzień w żłobkowej kuchni wykorzystują składniki najwyższej jakości. Dobierają przepisy w sposób odpowiadającym wyśrubowanym normom żywienia zbiorowego. Nie zapominają przy tym o dzieciach z alergiami pokarmowymi.
Warto zobaczyć żłobkową kuchnię w „świątecznej odsłonie” podczas przygotowywania pierniczków, które były drobnym upominkiem dla dzieci do domów oraz podwieczorkiem. Grudniowy okres przedświąteczny to czas, kiedy w naszych domach gości wiele zapachów. Jednym z bardziej intensywnych są pierniczki, które przygotowuje się wcześniej, żeby ciasto skruszało. Oczywiście żaden piernik nie może obejść się bez odpowiedniej dekoracji, która jest jego dopełnieniem, uwydatnieniem smaku oraz wyglądu.
W wyjątkowy czas przedświątecznych przygotowań miłośniczki kulinarnych potraw dzielą się z nami przepisem na wyśmienite pierniki, który doskonale się sprawdza również w przypadku dzieci mających alergie.
Składniki na ciasto
- 400 gram mąki pszennej (mąka mieszanka uniwersalna bezglutenowa),
- 2 jaja,
- 140 gramów cukru pudru,
- 4 łyżki miodu,
- 100 gram roztopionego masła,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka kakao.
Wszystko zagnieść z dużą „dozą czułości”, następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykroić foremkami wybrane kształty i upiec przez 8 – 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniczki udekorować według uznania lukrem, czekoladą, posypkami, posiekanymi orzechami czy migdałami. Z jednej porcji wyjdzie około 20 pierniczków.