Przy wejściu do Ośrodka Pomocy Społecznej od ul 11 listopada w Dzierżoniowie ustawiona jest społeczna lodówka. Z lodówki może skorzystać każdy, kto ma taką potrzebę. Można w niej zostawiać produkty żywnościowe lub brać, jeśli się ich potrzebuje.

Lodówka jest czynna całą dobę, każdy będzie miał do niej swobodny i oczywiście nieodpłatny dostęp. Pierwszą partię artykułów spożywczych w ubiegłym tygodniu dostarczyła Fundacja WeźPomóż z Wrocławia z którą dzierżoniowski Ośrodek Pomocy Społecznej nawiązał współpracę przy tej inicjatywie. Aktywność fundacji relacjonowaliśmy w naszym serwisie.

Społeczna lodówka wpisanie się w ekologiczny trend „no waste”, którego celem jest niemarnowanie jedzenia. Przede wszystkim jednak ułatwia udzielanie pomocy osobom potrzebujących. Z lodówki może skorzystać każdy, kto ma taką potrzebę. Należy w niej zostawiać takie produkty spożywcze, które sami chcielibyśmy zjeść. Biorąc jedzenie z lodówki społecznej kierujmy się zasadą: nie bierz wszystkiego – dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi. Jedzenie ze społecznej lodówki bierzesz na własną odpowiedzialność.

  • Fundacja WeźPomóż ma siedzibę we Wrocławiu, ale pomaga w ustawianiu lodówek społecznych także w całym województwie i w tym celu współdziała z Bankiem Żywności.
  • Jak podaje fundacja na mapie subregionu sudeckiego można znaleźć lodówki społeczne w: Świdnicy (Ludwika Zamenhofa 42), Żarowie (Armii Krajowej 54), Piławie Górnej (Piastowska 69) i Niemczy (pl. Mieszka I 6).
  • Lodówki społeczne są też lokalizowane w ramach lokalnych inicjatyw – na przykład w Szczawnie-Zdroju (ul. Kolejowa) i Świebodzicach (Osiedle Sudeckie).

Ważna reguła polega na tym, że w lodówce zostawia się tylko takie produkty spożywcze, które sami chcielibyśmy zjeść. Do lodówki można wkładać tylko produkty świeże, nieprzeterminowane oraz te, które minimalnie są po terminie określony jako „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły daty „należy spożyć do”. W specjalnej chłodziarce można również zostawiać produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach), produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe, sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach oraz pieczywo, warzywa i owoce.

Osoby, które chcą pomóc potrzebującym mogą również przekazywać wyroby własne – przetwory, ciasto, gotowe dania starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania. Produkty o charakterystycznym zapachu należy wcześniej umieścić w szczelnych opakowaniach, podobnie jak produkty płynne, aby nie rozlały się podczas wyciągania.

W lodówce nie należy umieszczać produktów, które są nadpsute i przeterminowane lub mają oznaki popsucia. Nie wolno tam również wkładać produktów napoczętych, które przekroczyły termin przydatności do spożycia, surowych jajka oraz produkty na ich bazie oraz surowego mięso czy produktów z niego przyrządzonych. Do lodówki nie wkładamy produktów żywnościowych wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek lub produktów wymagających warunków chłodniczych, które znajdowały się poza chłodnią lodówką dłużej niż 30 minut oraz alkoholu.

Komentarze

Zostaw swój komentarz