Ozdabianie ciasta mazurka to kwestia indywidualnych upodobań i kreatywności. Tradycyjnie mazurki ozdabia się karmelem i orzechami, ale można użyć też innych sposobów.
Zastosowanie bakalii, kandyzowanych owoców, płatków kokosowych, posypek może przynieść nie mniej zaskakujące i miłe efekty. Jeśli z pomocą przychodzą gospodynie z KGW Witoszów Dolny, a także seniorzy z Klubu Seniora w Bystrzycy Górnej, czy Grodziszcza to takie wielkanocne specjały muszą się udać. Przekonali się o tym uczestnicy kolejnych warsztatów kulinarnych „Mazurkowy zawrót głowy” w Witoszowie Dolnym, Bystrzycy Górnej i Grodziszczu. Młodzi kucharze i cukiernicy słuchali cennych wskazówek od swoich pań z koła gospodyń czy klubu seniora.
Okazało się jak pomocne jest to, że seniorzy przekazują swoją wiedzę i umiejętności dzieciom. Pieczenie ciasta może być nie tylko przyjemną formą spędzania czasu, ale także doskonałą okazja do nauki samodzielności i kreatywności. Z pewnością ta wiedza zaprocentuje w przyszłości – podkreśla organizator przedsięwzięcia dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Sportu i Rekreacji Krzysztof Jas.