Różnorodność i bogactwo dziedzictwa kulturowego, kulinarnego i przyrodniczego wsi Dolnego Śląska, w tym Ziemi Ząbkowickiej, historycznej krainy Księstwa Ziębickiego stanowi o wyjątkowości regionu i jest ważnym elementem jego promocji oraz rozwoju. Ziemia Ząbkowicka ze względu na skomplikowaną historię to wielokulturowy tygiel, w którym mieszają się smaki różnych regionów przedwojennej Polski, dawnych kresów wschodnich, a także kuchni niemieckiej, czeskiej czy żydowskiej.
Przenikanie się poszczególnych tradycji i kultur spowodowało, że przez długi czas naszemu regionowi brakowało kulinarnej tożsamości z czasem regionalność dojrzewała, zaczęła odradzać się produkcja żywności tradycyjnej, a jednocześnie nastąpił wzrost świadomości producentów wytwarzających żywność wysokiej jakości na niewielką skalę. To właśnie my producenci:
- Maliny z Doliny
- Bardzki Pierniki Fabryka
- Gospodarstwo Ekologiczne „Stare Podwórko”
- Zakład Masarniczy Wyrobów Tradycyjnych
- Gospodarstwo Agroturystyczne „Trzy Koguty”
- Miody KALINIAK Piotrowicka Pasieka z Tradycją
- Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach
- Gospodarstwo Ekologiczne Ewelina i Grzegorz Chorążyczewscy
- Sery Lutomierskie z Gór Sowich
- Gospodarstwo Rolne Marcin Pasternak
- Browar Rebelia
- Siedlisko Natury Paweł Kobielus
- Pasieka Miodzio Marek i Sylwia Gawron
- Kluska Kalinowicka KGW Kalinowice
we współpracy ze Starostwem Ząbkowickim zbudowaliśmy szlak kulinarny Smaki Ziemi Ząbkowickiej
Prezentujemy Państwu naszą ofertę: maliny, jeżyny, konfitury i musy z jeży i malin; aromatyczne pierniki, zboża, owoce i warzywa ekologiczne; wyroby wędliniarskie, mięso wieprzowe, wołowe, cielęce i drobiowe; konfitura z papryki; miody, wyroby z pasieki; kasztany jadalne, konfiturę z płatków róży, Pierniczki ze Szlaku Cystersów ozdobnie lukrowane; ekologiczne ziemniaki, marchew, pietruszkę, selery, pory, buraczki, jarmuż, topinambur, brukiew, rzepę…; Sery lutomierskie typu gouda z różnymi ziołami, masła, jogurty; marynaty z buraków z pasternaku, chipsy z pasternaku, prażona soja, zakwas buraczany, zakwas na żur; piwo z Browaru rebelia – 10 rodzajów; kluska kalinowicka według własnego przepisu… i inne pyszności.
Obecnie konsumenci, klienci, goście, partnerzy biznesowi unikają masowej produkcji, szukają produktów wytwarzanych w oparciu o surowce pochodzące z gospodarstwa, charakteryzujących się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Poszukują też kontaktu z producentem i my producenci oprócz wytwarzanego wyrobu mamy do zaoferowania swój czas i wiedzę w zakresie produkcji czy użytych surowców. Dlatego zapraszamy do współpracy, do poznania nas bliżej.
Witam czy w tym roku rowniez odbeda sie targi zdrowej zywnosci ??
Najbliższe targi już w tym miesiącu —> https://zabkowiceslaskie4you.pl/targi-zdrowej-zywnosci-prosto-od-rolnika-plan-na-poczatek-2020-roku/