Wszyscy wiemy jak ważne jest zdrowe odżywianie w zgodzie z własnym organizmem. Dlatego 29 listopada 2016 r. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Ząbkowicach Śląskich odbyła się konferencja „Zdrowy styl życia”. Przedsięwzięcie odbyło się przy współpracy OSiW oraz Ośrodka Doradztwa Rolniczego Powiatowego Zespołu Doradców w Ząbkowicach Śląskich.
Konferencja rozpoczęła się o godzinie 10. Wszyscy zaproszeni goście zjawili się punktualnie i kierownik OSiW Krystyna Zerbok serdecznie powitała przybyłych, podziękowała burmistrzowi Ząbkowic Śląskich Marcinowi Orzeszkowi, wiceprzewodniczącej Rady Miejskiej Dorocie Sierce, Teresie Babik z Powiatowego Zespołu Doradców Ośrodka Doradztwa Rolniczego za zaangażowanie i pomoc w organizacji spotkanie oraz pozostałym osobom, bez których nie mogłoby się ono odbyć.
Po uroczystym rozpoczęciu przyszedł czas na prelekcję o zdrowej żywności wygłoszoną przez Panią Kierownik Krystynę Zerbok. Mowa była o tym, dlaczego zdrowe odżywianie odgrywa tak ważną rolę dla każdego człowieka. Nie zabrakło wskazówek dotyczących aktywności ruchowej, rozkładu posiłków w ciągu dnia, dokładnego objaśnienia w jaki sposób czytać piramidę żywieniową, która jest kluczem do prawidłowego odżywiania się. Goście otrzymali wskazówki jakimi zdrowymi produktami można zastąpić te, które zdrowe nie są oraz ile każdy z nas powinien wypijać w ciągu dnia wody.
Kolejnym punktem w programie spotkania był występ artystyczny utalentowanej młodzieży OSiW. Chłopcy i dziewczęta wykonali montaż taneczno-wokalny. Goście nie kryli podziwu dla artystów i nagrodzili ich brawami. Słowa uznania otrzymała pedagog OSiW Jolanta Tańcula, gdyż pod jej czujnym okiem młodzież przygotowywała się do występu.
Po występie obecni goście mogli podejść do stolika, przy którym Dominika Litwin – instruktor praktycznej nauki zawodu kucharz wraz z uczestniczkami wykonywały ozdoby oraz rzeźbiły w owocach i warzywach. Efekty przerosły najśmielsze oczekiwania. Wszyscy goście odwiedzili stoisko pani instruktor i obserwowali prezentowaną sztukę carvingu. Sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu zainteresowała obecnych. Wymaga ona dużej precyzji i dokładności, ale nie przestraszyło to obserwatorów zadających liczne pytania dotyczących wykonania poszczególnych elementów dekoracji. Goście byli zafascynowani tym, jak ze zwykłej marchewki powstaje motyl, z rzodkiewek – kwiaty oraz wiele, wiele innych pięknych warzywno-owocowych dekoracji.
Po występach i krótkiej przerwie kontynuowano prelekcję. Goście mogli cieszyć podniebienia jedząc przygotowane sałatki. Druga prezentacja dotyczyła odżywiania zgodnego z grupami krwi : 0, A, B, AB. Goście poznali szczegółowe instrukcje jakie produkty spożywcze są dla ich grupy krwi wskazane, a jakie nie. Informacje te były szczególnie przydatne.
Po zakończonej prelekcji kierownik OSiW Krystyna Zerbok podziękowała obecnym za przybycie i uwagę. Podkreśliła, jak ważne jest dla nas zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna oraz towarzyszące temu dobre samopoczucie. Wystąpienie to zostało nagrodzone brawami, po których goście i gospodarze mogli swobodnie porozmawiać i degustować przygotowany poczęstunek.
Tekst: Natalia Podolska, Jolanta Tańcula – pedagog OSiW
Zdjęcia: Natalia Podolska, Katarzyna Przybysz - wychowawca