W piątek 6 marca 2015 roku w Izbie Pamiątek Regionalnych o godzinie 17.00 odbył się wykład Kamila Pawłowskiego pt: ,,Dzieje Ząbkowickiej Gastronomii’’. Na spotkaniu można było wysłuchać wielu interesujących informacji na temat dawnych karczm, cukierni oraz restauracji.
Zaprezentowano również unikalne zdjęcia miasta Frankenstein, które nie były dotąd publikowane. Nasi goście mogli spróbować potraw popularnych wśród mieszkańców regionu przed II wojną światową. Degustacja dań wzbudziła wielkie zadowolenie gości. Popisowym daniem było – ,,Śląskie Niebo w Gębie”, danie przygotowywane zazwyczaj na świąteczne okazje, składające się z wędzonego lub peklowanego mięsa wieprzowego z sosem z suszonych owoców, doprawionego powidłami, cynamonem, cytryną, mąką i cukrem. W menu było również:
•,,Mooh– Kliessla’’ – potrawa składająca się z białego pieczywa, zalanego masą makową z mlekiem i bakaliami, podawana na zimno w formie deseru.,,Rogaliki św. Marcina” – nadziane marmoladą i bakaliami.
•,,Kołacz śląski ze śliwkami”.
•,,Śląska sałatka śledziowa”.
W przyszłym miesiącu zapraszamy na kolejne spotkanie, na którym poznacie Państwo historię ząbkowickiego browarnictwa.