Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 25 września 2023 r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach „Dobry posiłek w szpitalu” weszło w życie 27 września br. Placówki mają czas do końca tego roku na podpisanie umowy z NFZ na realizację programu.
Celem uruchamianego przez NFZ programu pilotażowego ma być zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach. Fundusz przeznacza na ten cel dodatkowe 25,62 zł dziennie na pacjenta.
Zdrowa dieta ma wpływ nie tylko na zdrowie pacjenta, ale pośrednio także na sytuację płatnika – leczenie pacjenta dobrze odżywionego jest skuteczniejsze i tańsze zarazem. Dlatego na polecenie Ministerstwa Zdrowia wprowadzamy i finansujemy program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalu”, do którego mogą przystąpić szpitale z całego województwa. W ramach programu NFZ przekaże dodatkowo szpitalowi 25,62 zł dziennie za każdego pacjenta – wyjaśnia dyrektor Dolnośląskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ Łukasz Sendecki.
Zgodnie z przepisami rozporządzenia posiłki w szpitalu będą przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka (na co najmniej 7 dni). Jadłospis ma zawierać informacje o:
- rodzaju posiłku i składzie produktów,
- dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej diet z podaniem ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli w 100 g i porcji posiłku,
- sposobie obróbki,
- obecności alergenów.
W rozporządzeniu ujęto, że realizacja programu pilotażowego ma odbywać się poprzez:
- publikowanie przez szpital na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, zdjęć co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu;
- opracowywanie jadłospisów na co najmniej 7 dni, a także publikacja jadłospisów na stronie internetowej realizatora programu pilotażowego;
- zapewnienie regularności posiłków, w tym zapewnienie, że przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 12 godzin;
- dokonywanie i dokumentowanie weryfikacji zgodności posiłku z jadłospisem oraz organoleptycznej oceny podstawowych parametrów posiłków obejmującej świeżość produktów, temperaturę, zapach oraz wygląd i konsystencję tego posiłku; weryfikacja i ocena ma być prowadzona codziennie w zakresie wszystkich posiłków w co najmniej połowie rodzaju stosowanych diet, a każda ze stosowanych diet musi być oceniona minimum raz w tygodniu.
Program „Dobry posiłek” daje nam możliwość dostosowania jadłospisów do potrzeb żywieniowych pacjentów i ich upodobań kulinarnych. Dzięki niemu nasi pacjenci otrzymają dostęp do zdrowej, urozmaiconej i zbilansowanej w wartości odżywcze diety, a także uzyskają możliwość konsultacji z dietetykiem, która, w zależności od danego problemu żywieniowego, pozwoli na ułożenie i dostosowanie prawidłowego planu żywienia – mówi dyrektor administracyjny Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego.
Obecnie wnioski złożyło 17 szpitali z Dolnego Śląska, w tym 9 szpitali wojewódzkich:
- Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego Spółka z o.o.,
- Szpital Specjalistyczny im A. Falkiewicza we Wrocławiu,
- Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno-Położniczy im. E. Biernackiego w Wałbrzychu,
- Wojewódzki Szpital Specjalistyczny we Wrocławiu,
- Wojewódzkie Centrum Szpitalne Kotliny Jeleniogórskiej,
- Wojewódzki Szpital Psychiatryczny w Złotoryi,
- Wojewódzki Szpital Rehabilitacyjny w Janowicach Wielkich,
- Wojewódzki Szpital Dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Lubiążu,
- Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego.
Korzyści z realizacji programu odniosą pacjenci, u których dobra dieta przyspiesza proces zdrowienia. Jest on również korzystny dla szpitali, które otrzymają dodatkowe finansowanie. Szpitale spełnią dodatkowe wymagania jakimi jest chociażby wsparcie pacjentów przez dodatkowych dietetyków. Już 9 „marszałkowskich” szpitali złożyło wnioski o udział w programie – podsumowuje wicemarszałek województwa dolnośląskiego Marcin Krzyżanowski.