W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Hipolita Cegielskiego miały miejsce niecodzienne warsztaty kulinarne.
Były one poprowadzone 8 lutego 2018 r. w ramach ogólnopolskiej akcji szkoleniowej, organizowanej przez Grupę PRYMAT w szkołach o branży gastronomicznej na terenie całej Polski. Moderatorem zajęć był znany polski mistrz kulinarny Robert Sowa, który przyjechał z grupą kucharzy. Gośćmi warsztatów byli: Waldemar Załuski – właściciel największej „Patelni Plenerowej” w Polsce, wiceburmistrz Ziębic Tomasz Bafia oraz naczelnik Wydziału Funduszy Zewnętrznych Rozwoju i Promocji Urzędu Miejskiego w Ziębicach Rafał Śledź. Warsztaty poprzedziło krótkie spotkanie pana Roberta Sowy z uczniami z innych szkół, którzy przybyli na nasze zaproszenie.
Następnie dla 36 uczniów z klas gastronomicznych ZSP rozpoczęła się prawdziwa i ekscytująca przygoda kulinarna. Uczestnicy warsztatów, pracujący jednocześnie na 6 stanowiskach, otrzymali poszczególne zadania i instrukcje, a następnie pod czujnym okiem trzech mistrzów kulinarnych przystąpili do pracy. Jako pierwsze danie uczniowie przygotowali mix 5 zakąsek, w tym hummus, roladki z szynki parmeńskiej, nadziewane suszone pomidory, tapenade z czarnych oliwek, pastę z tuńczyka z serem kremowym, solą i cytryną. Hitem warsztatów był fantastyczny deser bezowy z kremem oraz pieczone piersi z kaczki podane ze smakowitym sosem na bazie skarmelizowanych śliwek z masłem, śliwowicą i kardamonem.
Warsztaty odbyły się w dwóch turach, zaś uczniowie – po zakończonej pracy – mieli okazję udać się na degustację wspaniałych wytworów sztuki kulinarnej. Wszyscy z nich otrzymali także certyfikaty uczestnictwa oraz książki kucharskie pana Roberta Sowy. Grupa Prymat, będąca organizatorem i koordynatorem warsztatów dla młodzieży, okazała się też hojnym sponsorem – szkolna pracownia została bowiem wzbogacona o pokaźny zestaw różnorodnych przypraw i firmowe fartuchy.
Serdecznie dziękujemy panu Robertowi Sowie, Jego teamowi, panu Filipowi Lato z firmy Prymat oraz panu Waldemarowi Załuskiemu za niezwykłe pod wieloma względami spotkanie – za pokaz sztuki kulinarnej, cenną naukę i satysfakcję gotowania z Mistrzami.
Na podstawie relacji pani Eweliny Dreszer – Redakcja ZSP