Rusza V Festiwala Pasternaka. To najsmaczniejsze kulinarne wydarzenie w regionie promujące zdrową lokalną żywność! Malwina Pasternak z całą rodzinom Pasternaków oraz Browarem Rebelia zapraszają do udziału już w piątej odsłonie imprezy.
Zapomniane staropolskie warzywo PASTERNAK wraca na współczesne stoły i tego dnia będzie miało swoje święto. Poznamy to warzywo pod kilkoma postaciami: zupa krem z pasternaku, ciasto figa z makiem z pasternakiem, chipsy z pasternaku.
Podczas Festiwalu jak w każdą 3 niedzielę miesiąca odbędą się Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika oraz konferencja z przewodnim tematem: „Jak dolnośląska wieś wpływa na trendy kulinarne i turystyczne”.
Na scenie zagoszczą ludowe zespoły i wyjątkowi soliści. Będzie można wziąć udział w warsztatach ceramiczny oraz zobaczyć pod mikroskopem 100 razy powiększoną żywność. Przed wszystkim zdrowa żywność! Flagowe Sery Lutomierskie z Gór Sowich. Na ciepło pierogi, paszteciki, birki i kawka a na zimno piwko z lokalnego browaru Rebelia.