Sudeckie Fakty

WIDEO

WYWIAD

BLOGI

SZUKAJ

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
6 °c
Wałbrzych
6 ° śr.
7 ° czw.
7 ° pt.
  • AKTUALNOŚCI
  • TWÓJ POWIAT
    • Ząbkowice Śląskie
    • Kłodzko
    • Dzierżoniów
    • Świdnica
    • Wałbrzych
    • Jelenia Góra
  • DZIEJE SIĘ
  • SPORT
  • KULTURA
  • Dolny Śląsk
  • AKTUALNOŚCI
  • TWÓJ POWIAT
    • Ząbkowice Śląskie
    • Kłodzko
    • Dzierżoniów
    • Świdnica
    • Wałbrzych
    • Jelenia Góra
  • DZIEJE SIĘ
  • SPORT
  • KULTURA
  • Dolny Śląsk
Sudeckie Fakty
Home Aktualności

Jak zapewnić bezpieczeństwo żywności we własnym domu?

KK przez KK
16 lipca 2024
w Aktualności
0
Jak zapewnić bezpieczeństwo

Jak możemy ustrzec się przed skutkami braku higieny i niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych?

Oto kluczowe zasady postępowania z żywnością, które zostały przedstawione w ramach unijnej kampanii #Safe2EatEU.

  • Ty również masz możliwość wpływu na bezpieczeństwo tego, co jesz!

Chociaż za bezpieczeństwo żywności dostępnej na rynku odpowiadają producenci, to od momentu zakupu odpowiedzialność ta spada na nas – konsumentów. Mowa tu o zachowaniu właściwej higieny w kuchni, o odpowiednim przygotowywaniu potraw oraz ich przechowywaniu. Tymczasem około 60% Europejczyków uważa, że informacje dostępne na temat bezpieczeństwa żywności są zbyt techniczne i trudne do zrozumienia – tak wynika z zeszłorocznego badania przeprowadzonego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we współpracy z IPSOS.

W ramach hasła #Safe2EatEU („Jedz bezpiecznie”) EFSA oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna dzielą się informacjami o tym, jak o zdrowie swoje i swoich najbliższych zadbać we własnej kuchni oraz podczas zakupów. Warto pamiętać o tych zasadach zwłaszcza teraz, gdyż w sezonie letnim wzrasta ryzyko zakażeń i zatruć pokarmowych.

  • 7 kroków prowadzących do bezpieczeństwa żywności

Te proste do wprowadzenia nawyki sprawią, że nie tylko będziemy się cieszyć pysznym, zdrowym jedzeniem, ale też będziemy mogli się ustrzec przed konsekwencjami wynikającymi z niewłaściwego postępowania w związku z żywnością po jej zakupie.

  1. Utrzymanie czystości

Bakterie przenoszone przez żywność są niewidoczne dla oczu – to, że ich nie widzimy, nie oznacza, że ich tam nie ma. Najważniejszą zasadą jest mycie rąk – zarówno przed kontaktem z żywnością, podczas jej przygotowywania, jak i po wyjściu z toalety. Powinniśmy także myć i odkażać powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas gotowania. Chrońmy również kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

  1. Sprawdzanie żywności w sklepie

Podczas zakupów sprawdzajmy, czy wybrane przez nas produkty nie noszą śladu zepsucia oraz czy są właściwie przechowywane. Wyróbmy w sobie nawyk czytania etykiet na produktach. Znajdziemy na nich między innymi nazwę żywności, wykaz składników (w tym alergenów), informacje o warunkach przechowywania, o dacie minimalnej trwałości lub terminie przydatności do spożycia, o wartości odżywczej, a także o adresie podmiotu wprowadzającego produkt do obrotu.

  1. Oddzielanie żywności surowej od gotowanej

Gdy pakujemy zakupy w sklepie, oddzielajmy warzywa i owoce od chemii gospodarczej, surowego mięsa, owoców morza czy jaj. Przy przygotowywaniu dań z surowego mięsa używajmy oddzielnego sprzętu, np. noży i desek do krojenia. Przechowujmy żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z tą już ugotowaną.

  1. Bezpieczne i dokładne gotowanie

Gotowanie zabija groźne bakterie. Bezpieczne gotowanie polega na zastosowaniu właściwej temperatury podczas obróbki termicznej. Żywność taką jak zupy czy sosy doprowadzajmy do wrzenia. Mięso i ryby smażmy bądź pieczmy do czasu, aż będziemy mieć pewność, że soki z ich wnętrza nie są różowe. Wcześniej przygotowaną żywność odgrzewajmy przed spożyciem do temperatury powyżej 70°C.

  1. Utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze

Świeże produkty schładzajmy w ciągu dwóch godzin od zakupu. Jeśli nie planujemy jeść żywności w ciągu kilku najbliższych dni, po prostu umieśćmy ją w zamrażalniku. Tuż przed podaniem gotowanych potraw utrzymujmy ich wysoką temperaturę (powyżej 60°C).

  1. Prawidłowe mrożenie żywności

Żywność mrożoną przechowujmy od 1 do 12 miesięcy (w zależności od jej rodzaju). Zamrażajmy ją przed upływem terminu przydatności do spożycia. Nie zamrażajmy jednak niczego dwukrotnie (czyli po uprzednim rozmrożeniu).

  1. Używanie bezpiecznej wody i żywności

Korzystajmy z bezpiecznej wody i wybierajmy żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko. Myjmy owoce i warzywa, zwłaszcza jeśli jemy je na surowo (ale nie myjmy surowego mięsa, zwłaszcza drobiowego, aby nie doprowadzić do zanieczyszczeń krzyżowych). Nie jedzmy też żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.

  • Na co się narażamy, kiedy nie dbamy o higienę żywności?

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), nieprzestrzeganie higieny żywności może prowadzić do groźnych chorób. Na jakie niepokojące objawy mamy zwracać uwagę? Zakażeniu pokarmowemu najczęściej towarzyszą objawy żołądkowo-jelitowe takie jak bóle brzucha, biegunka, wymioty, brak apetytu, osłabienie i nudności. Takie zatrucie jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, małych dzieci oraz osób starszych.

Bakterie najczęściej odpowiedzialne za zatrucia i zakażenia pokarmowe:

  • Salmonella – to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych w Polsce. Zazwyczaj występuje w mięsie drobiowym, surowych jajach, surowym lub źle pasteryzowanym mleku i produktach mlecznych, a także w wyrobach ciastkarskich oraz przyprawach.
  • Gronkowce – najczęstszą przyczyną zatruć gronkowcowych są wyroby cukiernicze z kremem, mleko i produkty mleczne, produkty garmażeryjne, produkty mięsne i sałatki.
  • Listeria monocytogenes – najczęściej występuje w wędlinach pakowanych, rybach wędzonych na zimno, surowym mleku, serach pleśniowych oraz krojonych owocach i warzywach. Wywołuje chorobę zwaną listeriozą, która ma wysoki wskaźnik śmiertelności.
  • Cronobacter spp. – to bakteria niebezpieczna dla niemowląt, a zwłaszcza dla wcześniaków. Zachorowanie na nią cechuje się wysoki wskaźnikiem śmiertelności. Jej najczęstszym źródłem jest mleko w proszku i preparaty mlekozastępcze. Bakteria namnaża się błyskawicznie w temperaturze pokojowej. Można się przed nią uchronić, zachowując wysoką higienę, podając dziecku posiłki natychmiast po ich przygotowaniu oraz starannie myjąc butelki.
  • Campylobacter – występuje głównie w mięsie, w surowym lub źle pasteryzowanym mleku, w surowych rybach i owocach morza, a także w nieuzdatnionej lub zanieczyszczonej po uzdatnieniu wodzie pitnej. Ta bakteria wywołuje najwięcej zatruć pokarmowych w całej Unii Europejskiej.

#Safe2EatEU to już czwarta odsłona kampanii EFSA, organizowanej przy współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną (w ubiegłych latach kampania funkcjonowała jako #EUChooseSafeFood). Akcja wróciła pod nową nazwą i z ważnym zobowiązaniem – czyli promowaniem wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności. Jej celem jest przekazanie naukowych faktów na temat żywności w sposób jasny, dokładny, a jednocześnie zrozumiały dla każdego. Więcej informacji na ten temat znajdziemy na oficjalnej stronie kampanii: https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku. Jej zadaniem jest pełnienie roli niezależnego ośrodka zapewniającego doradztwo naukowe podmiotom zarządzającym ryzykiem oraz informowanie o ryzyku związanym z łańcuchem żywnościowym. W tym celu Urząd współpracuje z szeregiem interesariuszy, by propagować spójność zaleceń naukowych w całej Unii Europejskiej. Przedstawia także założenia naukowe stanowiące podstawę przepisów i regulacji chroniących konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od uprawy aż do spożycia.

Poprzez: Matylda Setlak / all4comms.com
Tagi: zdrowie
UdostępnijUdostępnij
Poprzedni wpis

Postępowania dotyczące nieruchomości Gminy Kamieniec Ząbkowicki

Następny wpis

Z nożem na kobietę

Następny wpis
Z nożem na kobietę

Z nożem na kobietę

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz jeszcze

  • Popularne
  • Komentowane
  • Najnowsze

Wolność

12 lipca 2020
Ktoś nie mający pojęcia o tamtych czasach mógłby spytać jak można było żyć w takiej dwoistości

Ktoś, nie mający pojęcia o tamtych czasach mógłby spytać – jak można było żyć w takiej dwoistości (Ząbkowicki Urząd Bezpieczeństwa – część 2)

22 marca 2017
Kort do gry w bule

Kort do gry w bule – będzie zbudowany w Bielawie

27 maja 2024
Ogrody Opata

Ogrody Opata – barokowy „park kieszonkowy” w Kamieńcu Ząbkowickim [FOTO]

4 maja 2024
Inspirująca moc

Inspirująca moc łagodności i piękna [FOTO i VIDEO]

3
Karpacz wraca na mapę kolejową

Karpacz wraca na mapę kolejową – 14 par pociągów w weekendy i KD Retro na trasie

16 maja 2025
X Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga

X Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga

16 maja 2025
Szukasz pomysłu na rodzinny

Szukasz pomysłu na rodzinny wypad w niedzielę?

16 maja 2025
Aleksandra Mielnicka pozostaje

Aleksandra Mielnicka pozostaje koszykarką Ślęzy

15 maja 2025

Reklama

Timcatering.pl

Ostatnie aktualności

Karpacz wraca na mapę kolejową
Jelenia Góra

Karpacz wraca na mapę kolejową – 14 par pociągów w weekendy i KD Retro na trasie

16 maja 2025
X Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga
Świdnica

X Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga

16 maja 2025
Szukasz pomysłu na rodzinny
Stoszowice

Szukasz pomysłu na rodzinny wypad w niedzielę?

16 maja 2025
Aleksandra Mielnicka pozostaje
Kłodzko

Aleksandra Mielnicka pozostaje koszykarką Ślęzy

15 maja 2025
Osiemnastka z mnóstwem śpiewania
Kłodzko

Osiemnastka z mnóstwem śpiewania

15 maja 2025
Chleb, ser i wino, czyli „Kanapka” w Młynie Hilberta powraca
Dzierżoniów

Chleb, ser i wino, czyli „Kanapka” w Młynie Hilberta powraca

15 maja 2025

SudeckieFakty.pl - wiarygodne informacje obejmujące powiaty: wałbrzyski, świdnicki, dzierżoniowski, ząbkowicki i kłodzki, jeleniogórskie oraz Dolny Śląsk. Sprawdzone fakty i wyraziste opinie.

Polityka Prywatności

Sudeckie Fakty

sudeckiefakty

Nieskrywana spontaniczność i nieudawana naturaln Nieskrywana spontaniczność i nieudawana naturalność zamieniają kilkadziesiąt minut w roku w pasmo ciepłych ekspresji niesionych aurą słów, które nigdy nie pozostawiają publiczności obojętną.
➡️ https://sudeckiefakty.pl/milosc-jest-zadomowieniem-i-niejedno-ma-imie-foto/ 
#miłość #muzyka #poezja #śpiew #recytacja #koncert #miłośćniejednomaimię #ząbkowiceŚląskie
Budynek Szkoły Podstawowej oraz przedszkola w Psz Budynek Szkoły Podstawowej oraz przedszkola w Pszennie już wkrótce doczeka się termomodernizacji oraz poprawy efektywności energetycznej.
➡️ https://sudeckiefakty.pl/budynki-oswiaty-z-lepsza-efektywnoscia-energetyczna-w-pszennie-to-bardzo-konkretna-sprawa/
#inwestycja #edukacja #ekologia #termomodernizacja #pszenno #gminaświdnica
Pasje dolnośląskich policjantów przybierają różne formy, a ich spektrum jest bardzo szerokie. Począwszy od sportów drużynowych, bieganie, strzelectwo na sportach ekstremalnych skończywszy.
➡️ https://sudeckiefakty.pl/zdobyl-najwyzszy-szczyt-afryki-polnocnej-jebel-toubkal-niesamowity-wyczyn-policjanta-z-klodzka/ 
#wspinaczka #wspinaczkagórska #wspinaczkawysokogórska #jebeltoubkal #policjant #pasjonat #himalaista #kłodzko
78 lat temu – 19 lutego 1947 roku – na mocy wy 78 lat temu – 19 lutego 1947 roku – na mocy wyroku komunistycznego sądu, w dzierżoniowskim więzieniu stracony został żołnierz Armii Krajowej Mieczysław Jeruzalski.
➡️ https://sudeckiefakty.pl/mial-20-lat-gdy-zamordowany-zostal-na-podstawie-wyroku-komunistycznego-sadu-sp-mieczyslaw-jeruzalski/ 
#armiakrajowa #ak #żolnierz #żołnierzewyklęci #zbrodniekomunistyczne #zbrodniesądoweprl #cześćichwałabohaterom #wiecznapamięćpoległym
Wyobraź sobie lot balonem, który nagle zaczyna s Wyobraź sobie lot balonem, który nagle zaczyna się podnosić… Niżej widać już tylko chmury. Wyobraź sobie rejs okrętem podwodnym, który niespodziewanie bardzo się zanurza… Peryskop nie sięga już lustra wody, aby ujrzeć niebo. Nie zastanawiasz się, co będzie dalej? Może jednak wolisz wiedzieć, co się wydarzy?
➡️ https://sudeckiefakty.pl/wartosci-leki-nadzieje-uciechy-pojda-na-wysypisko-ai-moze-zawladnac-czlowiekiem/
#sztucznainteligencja #ai #technologiecyfrowe #ryzyka #szanse #inteligencjaczłowieka #człowiek #aieksploracja #andrzejzybertowicz #dobraksiążka #bliżejsłowa
Burmistrz Złotego Stoku Grażyna Orczyk i Barda M Burmistrz Złotego Stoku Grażyna Orczyk i Barda Marta, jako przedstawicielki inicjatywny Lokalnej Organizacji Turystycznej „Dolny Śląsk poza utartym szlakiem”, prezentowały dzisiaj zamierzenia dotyczące szans na ożywienie branży turystycznej po powodzi.
➡️ https://sudeckiefakty.pl/plan-na-dolny-slask-poza-utartym-szlakiem-rozmowa-w-palacu-marianny-oranskiej/
#turystyka #ziemiakłodzka #ziemiaząbkowicka #złotystok #bardo #kamieniecząbkowicki #pałacmariannyorańskiej #atrakcjeturystyczne #produktturystyczny
Karpacz wraca na mapę kolejową

Karpacz wraca na mapę kolejową – 14 par pociągów w weekendy i KD Retro na trasie

16 maja 2025
X Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga

X Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga

16 maja 2025
Szukasz pomysłu na rodzinny

Szukasz pomysłu na rodzinny wypad w niedzielę?

16 maja 2025
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • TWÓJ POWIAT
    • Ząbkowice Śląskie
    • Kłodzko
    • Dzierżoniów
    • Świdnica
    • Wałbrzych
    • Jelenia Góra
  • DZIEJE SIĘ
  • SPORT
  • KULTURA
  • Dolny Śląsk

© 2022 SudeckieFakty.pl

Po zapoznaniu się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane
w taki sposób jaki został omówiony w regulaminie oraz niniejszej polityce (https://sudeckiefakty.pl/cookies)

PRZEJDŹ DO SERWISU
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT