Od ślubnych inspiracji przez wybitne regionalne smaki, po andrzejki z Wodeckim na Bis. Dworzysko w Szczawnie-Zdroju przygotowało wiele propozycji na jesienne listopadowe dni.
Dwa kulinarne festiwale, kilka specjalnych wkładek regionalnych przysmaków do nowego jesiennego menu, zupełnie nową ofertę deseru, a także kilka wyjątkowych, organizowanych w zupełnie nowej odsłonie imprez proponują w kompleksie Dworzysko.
Gospodarze tego urokliwego miejsca zapraszają na 1. edycję Dworzyskowej Biesiady Piwnej i zapowiadają świetną zabawę przy muzyce, kraftowe browary i specjalne piwne menu, gdzie oprócz kiełbasy, golonki i bigosu nie zabraknie np. porcji dzika. Wydarzenie ma być nawiązaniem do słynnego Octoberfest, ale organizatorzy chcą mu nadać własny, wyjątkowy styl, a jak zdradzają organizatorzy – wydarzenie ma mieć nawet swój własny hymn. Na sobotę wszystkie bilety zostały wyprzedane, ale w związku z tym, że mamy wydłużony weekend o wolny poniedziałek – piwne świętowanie odbędzie się również w niedzielę i na ten dzień można jeszcze nabyć bilety. Początek imprezy przy złocistym trunku 9 i 10 listopada od godz. 18:00.
Biesiada Piwna to jednak nie jedyne listopadowe wydarzenie, na które do Dworzyska przyjść będzie mógł każdy. Na wszystkich zainteresowanych czekają również Targi Ślubne. Wiele inspiracji od najlepszych lokalnych dostawców usług z branży, czekać będzie w Dworzyskowej Stodole 24 listopada. Organizatorzy zapowiadają spotkania z ekspertami, kompletne oferty weselne, degustacje i wiele ciekawostek i porad na temat jak zorganizować idealne wesele marzeń. Każda z par młodych, która zdecyduje się wziąć udział w targach na pewno znajdzie coś dla siebie. To punkt obowiązkowy dla wszystkich zakochanych.
Kolacja degustacyjna z Wodeckim na Bis to propozycja na Andrzejki. Specjalnie przygotowane z tej okazji menu oraz koncert największych przebojów Zbigniewa Wodeckiego w wykonaniu Katarzyny Lipert może być wyjątkowym przeżyciem w restauracji Babinicz. Dla tych, którzy wolą tradycyjną formę zabawy – czeka Bal Andrzejkowy w Stodole. Szczegóły wszystkich wydarzeń dostępne są na www.dworzysko.pl oraz w mediach społecznościowych.
Polska piękna jesień i długie wieczory to idealny czas na nowe kulinarne propozycje, których wiele do zaoferowania ma Restauracja Babinicz. Jest ku temu co najmniej kilka okazji. Po pierwsze powiadają, że na świętego Marcina najlepsza jest gęsina i to jest powód specjalnej wkładki do karty menu, która będzie obowiązywać do końca listopada. Królować w niej będzie bulion, pierś i udko – oczywiście z gęsi. A aby tradycji świętomarcińskiej stała się zadość – już dzisiaj warto zaplanować sobie wizytę w kawiarni Szwajcarka po chyba najbardziej znane i lubiane rogale. Pojawią się w ofercie kawiarni Szwajcarka w długi listopadowy weekend.
Tydzień Kuchni Polskiej to ogólnopolski festiwal kulinarny, w którym bierze udział wiele restauracji z całego kraju. W tym roku również Babinicz, którego Szef Kuchni do 24 listopada proponuje z tej okazji specjalnie przygotowane dania: gicz z sarny i aromatyczną pełną zapachu lasu – zupę grzybową.
Znajdujący się wśród 100 najlepszych restauracji w kraju Babinicz, po raz kolejny przygotował wyjątkową kulinarną ofertę z okazji trwającego do 27 listopada Festiwalu Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Promujące lokalne produkty regionalne wydarzenie gastronomiczne ma co raz więcej swoich fanów. Głównie dzięki możliwości poznania wybitnych dań serwowanych w lokalnych restauracjach i kawiarniach. W tym roku w kompleksie Dworzysko zaproponowano zestaw czterech autorskich dań w postaci gołąbka z kaszą kuskus, carpaccio z jelenia, piersi z perliczki a zaskakującą opcją vege jest tatar z bakłażana. Zupełnie nowy pomysł ma również kawiarnia Szwajcarka, która z okazji Festiwalu Smaków zaprasza na Pistacjową Poezję Idy. Specjalnego eklera tutejsi cukiernicy stworzyli na cześć księżnej Idy z okazji 10-lecia spółki Dworzysko. Deser już w pierwszy weekend listopada stał się hitowym przysmakiem. Tegoroczny Festiwal Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej w Dworzysku to również warsztaty kulinarne dla młodzieży, które odbędą się po raz pierwszy. Poprowadzi je osobiście Szef Kuchni Restauracji Babinicz.